Ő szúrta le Jézust, mégis szentté avatták
2022. január 13. írta: Mira Viso

Ő szúrta le Jézust, mégis szentté avatták

Longinus volt az a római katona, rangját tekintve centurio, aki lándzsáját a Golgotán Jézus mellkasába döfte. A Nikodémus evangéliuma című, negyedik századi apokrif iratban (Pilátus cselekedetei) szerepel név szerint is az a katona, aki a keresztre feszítést vezette és lándzsája hegyét Jézus oldalába szúrta. Ő volt a lepecsételt Szent Sír őrségének a parancsnoka is.

 

Neki és katonáinak a feladata volt a rend fenntartása a jeruzsálemi Templomban, a nyilvános helyek felügyelete és az elítélt bűnözők megfeszítése. A Megváltó kivégzése közben is a Longinus által vezényelt különítmény őrködött a Golgota környékén, a Szent Kereszt lábánál.

longinus.jpg

Longinus és katonái tanúi voltak az Úr földi élete utolsó perceinek. A centurio megtérésének fontos pillanata lehetett, amikor közvetlenül Jézus halála után nagy jelek és csodák történtek: megrendült a föld, meghasadtak a kövek, megnyíltak a sírok és sok szent teste feltámadt. Amikor Longinus látta, hogyan halt meg Jézus, és milyen jelek kísérték, megvallotta istenségét: "Ez valóban Isten Fia volt!"

Longinus valószínűleg jelen volt Jézus megkorbácsolásánál, de nem vett részt kigúnyolásában. A keresztút alatt kifejezte együttérzését a keresztet hordozó Jézussal, és utasította katonáit, hogy találjanak egy zsidó férfit, aki segít, hogy enyhítse a halálra ítélt szenvedéseit. Ez a férfi volt Cirenei Simon.

Egyes középkori nyugati táblaképeken Szent Longinust jobb kezében lándzsával, bal kezének ujjával pedig saját szemére mutatva ábrázolják arra utalva, hogy Longinus beteg szemét a lándzsáról rácseppenő vér és víz gyógyította meg.

A négy kanonizált evangélium nem említi név szerint Longinust, mint aki a halott Jézus mellkasát a lándzsájával átszúrja, nevét a Nikodémus evangéliuma című apokrif iratban olvashatjuk. A Rabula-kódex 586-ból származó egyik miniatúráján is olvasható Longinus neve. (Kép fentebb.)

Az ortodox és a nyugati kereszténységnek különbözőek a hagyományai Szent Longinussal kapcsolatban, de abban megegyeznek, hogy Longinus, miután a zsidó főpapok hamis tanúvallomásra akarták rávenni a Szent Sírnál történtekkel kapcsolatban, két társával kilépett a római seregből és elhagyta Júdeát. Az apostolok megkeresztelték, majd szülőföldjére, Kappadókiába költözött és prédikátor lett. A zsidó papok panaszt tettek ellene Tiberius császárnál, mire az elrendelte Longinus és két társa felkutatását és kivégzését. Mivel Longinust a hitéért üldözték és végezték ki, vértanúként tiszteljük őt.

Szent Longinus emléknapját a római katolikusok március 15-én, az ortodox egyházak október 29-én ünneplik. (Neve még az 1936-ban kiadott magyar nyelvű Imádságos és énekeskönyvben is szerepel, ám az interneten keresve már nehéz hiteles forrást találni.)

 Kép forrása itt.

További források magyar nyelven itt, itt, és itt,  orosz nyelven pedig itt és itt érhetők el.

A bejegyzés trackback címe:

https://miraviso.blog.hu/api/trackback/id/tr7116812486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.01.15. 09:50:12

ZombiJézuska (mert ugyebár halottaiból feltámadt) csak korábbi vallásokból is Istenekből összelopkodott , összeplagizált mítoszfigura. Soha sem született meg, soha sem élt, soha sem halt meg és soha sem támadt fel a valóságban. Csak a meséjében. Bővebben itt lehet olvasni róla:

Jézus nem létezett, a Biblia hazugság
vilagnezet.blog.hu/2008/08/03/zeitgeist_jezus_nem_letezett_a_biblia_hazugsag

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.01.15. 10:11:03

@TanBá:

Hozzáteszem a ZombiJézuska és JahveZsidóSátánIsten hitnél az ateizmus sem értelmesebb.

Ateizmus mint tagadásvallás képekben
2018. augusztus 27. - IGe
istenteszt.blog.hu/2018/08/27/ateizmus_mint_tagadasvallas_kepekben

Andy73 2022.01.15. 10:29:37

Érdekes és tanulságos poszt, köszönöm.
Az előző két komment tanulsága pedig az, hogy érdemes lenne előzetes moderációhoz kötni a kommenteket, ha a folyamatos moderálás nem biztosított. Vallási témákban ezt korábban is alkalmazták, mert sokak érzékénységét sértheti.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.01.15. 10:32:17

@Andy73:

Ja hát igen, az ateisták megsértődhetnek, hogy miért is nem poliateisták. Hiszen az egyisten tagadás is csak egyféle hitrendszer. IGe egyébként az ateizmust buktatta meg és csak annak mellékterméke volt a judeokereszténység kritikája. Mára már van Tudományos Isten ... így ZombiJézuska és az ateizmus is feleslegesé vált.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.15. 11:04:59

@Andy73:

A fene sem tudja miért, de valahogy sosem kifogásolod sem te, sem más hívő, ha egy ateista érzlmeit sértegetik.
Az is érdekes, hogy a hívők templomait az ateisták adójából is építgeti-szépítgeti a kormány, de az ateisták norvég alapból kapott pénzének megfúrását - ami egyébként hívőkhöz is eljut - egyetlen hívő sem kifogásolta.

Te éted ezt?

Mielőtt bekapnál, én megkeresztelt, megbérmált római katolikus, m agamban és a jó emberekben - hívő vagyok. Papíron. Mert az álszent embereket nem birom elviselni.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.01.15. 11:09:34

@látjátok feleim szümtükkel:

ZombiJézuska és JahveZsidóSátánIsten hívők is ateisták, hiszen minden más Istent

Aton, Hórusz, Mithrász, Dionüszosz, Attis, Krisna, Baál, Thor, Wotan, Borvo, Allah, Ré, Zeusz, Siva, Ahura Mazdá, Nagy Manitu....

tagadnak. A tagadás a lényegesebb hitük.

Andy73 2022.01.15. 11:12:27

@látjátok feleim szümtükkel: "mert sokak érzékénységét sértheti."
Ez nem csak a hívőket jelenti, hanem minden jóérzésű embert.
A politikát pedig inkább hagyjuk. Ott áltálában kevésbé érzékenyek az emberek, de ott is elkelne sokszor a moderáció - nem a vélemények, hanem azok színvonala miatt.

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 11:18:17

@TanBá: Feltételezem, hogy azért próbálsz a hülyeségeidnek egy korrekt, igényes, forrásmegjelölésekkel ellátott írás alatt reklámot csinálni, mert az Index címlap még sose jött neked össze :)

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.15. 11:23:54

@Mira Viso:

Sokszor voltak az írásaim az index címlapján és nagy mennyiségben régebben. (sőt az origón is) ... de aztán úgy döntöttem, nem akarok ott lenni többet. Levettem a reklámokat már nagyon régen, több mint 5-6 éve és így nem lehetséges a kirakásuk.

Csak egy korszakalkotó könyvhöz gyűjtöttem anyagot és teszteltem, de mára már befejeződött. Feltártam tehát a Tudományos Istent, ami nem kitaláció, hanem bizonyítható és bizonyított TÉNY a vansága.

Országos Széchényi Könyvtárban kutatási céllal ingyen olvasható
nektar.oszk.hu/hu/manifestation/3829301

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 11:26:41

@Iván Gábor IGe: Vagyis te vagy, kispajtás, az Iván Gábor IGe is, meg a TanBá nick is, meg a TanNé nick is? Szomorú életed lehet, ha az adja az életed értelmét, hogy mások munkáját megpróbáld tönkre tenni.

antiindex 2022.01.15. 11:31:05

@Mira Viso: IGE minden szombaton "megbuktatja" az ateizmust. Legalábbis a saját kinyilatkoztatása szerint.:) Most már ott elbaszta, hogy az ateisták többsége nem tagadja isten létezését, csak nem hisz benne. A kettő nem ugyanaz, de hát ezt nem fogja fel ez az elmebeteg.

MetaLogika 2022.01.15. 11:31:43

@Mira Viso:

A tudományban a nyuzópróba a tesztelés teljesen természetes. Amit meg meg lehet dönteni, azt meg is kell dönteni. ... de a judeokereszténység már utolsó korszakába lépett a teljese elhalás előtt. Ott már nincs teendőm.

Tömeges kigyógyulások Isten mémből
vilagnezet.blog.hu/2020/10/14/tomeges_kigyogyulasok_isten_membol

Tehát az ateizmust buktattam meg ...

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 11:34:16

@Andy73: Nem szeretném előzetes moderációhoz kötni, mert azt gondolom, hogy a keresztényeknek meg kell tanulniuk megvédeni magukat, sőt, továbbmennék, azt gondolom, hogy a keresztényeknek egy egészséges önbizalmat és a határozott, erőteljes fellépés képességét is meg kellene tanulni. Úgy emlékszem, hogy nem a félelem lelkét kaptuk a keresztségben:

"Hiszen Isten nem a félénkség lelkét adta nekünk, hanem az erőét, a szeretetét és a józanságét. Ne szégyenkezz hát az Úrról való tanúságtétel miatt, sem énmiattam, aki őérte bilincseket hordok, hanem szenvedj velem az evangéliumért Isten erejének segítségével." (2Tim 1:7-8)

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.15. 11:36:45

@Mira Viso:

A Sátán valóságosságát kellene megtanulnotok megtagadni!!!

Csak hát azt meg nem tudjátok ... ergo valójában Sátán a Ti Istenetek neve.

Nekem és sokaknak nem gond ez: A Sátán mesealak, egyes emberek befosatására találták ki. - Na ez nem megy nektek.

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 11:37:35

@antiindex: Tudom, ki ez a szánalomra méltó :) Eddig nem írtam, de képben vagyok, hogy milyen lelkivilágú embereket takarnak az itteni, rendszeresen trollkodó nickek :)

antiindex 2022.01.15. 11:42:20

@TanNé: miért beszélsz magadról harmadik személyben, te elmebeteg?!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.15. 11:45:59

@Mira Viso:

Szólj Be a Papnak és más hasonló mozgalmak meg szoktak ünnepélyes előadónak hívni, de megyek. ... miért??? Mert kutató vagyok és nem előadó. A kutatásom mára már igaz befejeződött ezen a területen ... de egy sokkal izgalmasabb területre mentem át kutatni ... a PszihoVirulógiára .... ami a memetikából nőt ki.

Általában ahol vagyok így írásban az a topik pörög és több napig is a bogketrecben marad. Elmehetek ... és akkor hamar leesik, kiesik ..

antiindex 2022.01.15. 11:51:45

@Iván Gábor IGe: ha nem lépnél be minden nap, akkor még az internet is összeomolna.:)

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 11:56:29

@Iván Gábor IGe: "Általában ahol vagyok így írásban az a topik pörög és több napig is a bogketrecben marad. Elmehetek ... és akkor hamar leesik, kiesik"

Ezt úgy nevezik, hogy messianisztikus küldetéstudat? :)

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.15. 11:58:24

@Mira Viso:

Na jó ... legyen lelépek innét, mert beteges amit összehordasz.

Ja tett ki a számlálót láthatóra!!! Hogy mennyien is kattintanak erre a netes naplójegyzésre.

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 12:07:21

@Iván Gábor IGe: Nem teszem ki a számlálót, mert nem azért kezdtem írni, hogy a statisztikákat vagy az AdSense kattintásokat figyeljem, hanem azért, hogy amit megtanultam, vagy olvastam valahol, azta saját szavaimmal is képes legyek megfogalmazni. Egyfajta dokumentációnak szánom, amiből világos lesz a számomra, hogy mennyit haladtam mondjuk egy éven belül.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.15. 12:09:11

@Mira Viso:

Kellemes kigyógyulást kívánok neked a pszichovírusaidból és helyette légy Önálló Egyéniség!

Aton, Hórusz, Mithrász, Dionüszosz, Attis, Krisna, Baál, Thor, Wotan, Borvo, Jahve, Marduk, Allah, Ré, Zeusz, Siva, Ahura Mazdá, Nagy Manitu....

a legtöbből már ki is gyógyultak... neked is menni fog ...

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.15. 12:14:02

@Mira Viso: Azt is teszem ... az elköszönés illendő dolog.

arthurthedent 2022.01.15. 12:58:06

"A Nikodémus evangéliuma című, negyedik századi apokrif iratban (Pilátus cselekedetei) szerepel név szerint is az a katona"

Cirka négy vagy ötszáz évvel az állítólagos események után egy csávó kitalálta, hogy ő tudja mi volt a katona neve meg persze azt is, hogy mi történt Jézussal a halála és a feltámadása között.

Mennyire kell hiszékenynek lennie valakinek, hogy ezt bevegye?!

arthurthedent 2022.01.15. 13:03:08

@Iván Gábor IGe: "Feltártam tehát a Tudományos Istent, ami nem kitaláció, hanem bizonyítható és bizonyított TÉNY a vansága."

Jesszusom, súlyosbodik. Nem hittem volna, hogy lehetséges, de súlyosbodik az állapota.

antiindex 2022.01.15. 13:34:24

@arthurthedent: Longinus volt, hiszen hosszú volt a lándzsája.:)

antiindex 2022.01.15. 13:34:56

@arthurthedent: Longinusz Fikusz Kukisz nagy barátja volt.:)

steery 2022.01.15. 17:45:03

Sok éve hallottam egy olyan legendát, amit egyes misztikusok meséltek egymás közt arról, hogy Longinust az isten(fiú)gyilkosság miatt azzal büntette meg az isten(atya), hogy örök életet adott neki. Vagyis a földi pokol fennállásának végéig, az ítélet napjáig itt kell élnie (száműzetésben) a Földön az eredeti testében (nem juthat a lelke a mennyországba). Nem öregszik meg, nem tudja magát megölni és más sem tudja megölni. Gyakorlatilag halhatatlan. De hogy ez pontosan mit jelent (sebezhetetlen vagy folyton feltámasztják a pokol angyalai), azt nem tudom.
Állítólag az első évszázadokat különböző kolostorokban töltötte szerzetesként, imádkozva és vezekelve bűnéért, de folyton odébb kellett állnia, mielőtt észreveszik, hogy nem öregszik. Most is itt él és bujkál valahol a Földön.
Valaki tud erről valamit?

antisocialnetwork 2022.01.15. 18:13:27

Orosz nyelven elérhető? Hát Inupiaqitül hol elérhető?

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 18:27:08

@steery: Miután az Atya akarata volt, hogy a Fiú bemutassa a keresztáldozatot, és Jézus nem csak felkészült rá, de a tanítványait is felkészítette, ráadásul a lándzsa a már halott Jézus mellkasába lett döfve, azért, hogy biztosra menjenek, kizártnak tartom, hogy a feladatát végző római katona büntetést kapott volna.

Jézus maga mondja a Gecsemáné kertben, amikor a főpapi imáját is mondja, hogy "Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a kelyhet, de ne az én akaratom legyen meg, hanem a Tiéd".

Sőt, az addig szembetegséggel küzdő centuriónak a szúrás során a szemébe fröccsenő vér és folyadék meggyógyította a beteg szemét.

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 18:28:01

@antisocialnetwork: A Google-fordító is elérhető azoknak, akik nem tudják a megjelölt forrást eredetiben olvasni.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.15. 20:45:48

@arthurthedent:

A vallás nem hiszékenység, hanem tudatlanság kérdése.

Van egy régi mondás, miszerint messziről jött ember azt mond, amit akar. Minél "messzebbről" jött, annál kevésbé lehet ellenőrizni az állítása valóságtartalmát. A messzi jelen esetben nem távolságot(?), hanem időt jelent. Vagy esetleg téridőt, hiszen az idő a legnagyobb távolság.

Aztán van ennek egy később alakult, aktuálisabb változta is, miszerint nincs már a mesére hiteles tanú. A hallgató meg minél "butább", annál könnyebben hisz. A buta itt nem csak tudatlant jelent, hanem nagyon okosat is, mert gyorsan kiszámolja, hogy milyen haszna lehet az állítás tényszerűsítéséből, anyagiasításából. Lásd dr. Orbánt, aki egykor azt mondta, hogy térdre imához, most meg ő maga térdel, és imádkozik a katolikus egyházhoz, nehogy kihátráljon mögüle, mert ez az érdeke. Elfeledve közben az egyházi tanítások zömét, mert az nem érdeke.

Valaki egyszer úgy fogalmazott, hogy színház az egész világ, egyébként meg minden szentnek maga felé hajlik a keze, mondta ezt valaki más.

Azért szentet csinálni valakiből mert megbánta, hogy egy agyonkínzott emberbe beledöfte a dárdáját, eléggé perverz dolog. Valahogy én nem ilyennek képzelem a "szent" embert. Ez inkább köpönyegforgatás.

Almandin 2022.01.15. 21:14:04

@steery: A mai nyilvántartási rendszer miatt elég gyorsan feltűnt volna, ha létezne egy több ezer éve élő ember. Ma már nem lehet csak úgy eltűnni, iratok is kellenek. Az is eléggé feltűnő lenne, ha valaki sose öregszik.

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.15. 21:24:37

@látjátok feleim szümtükkel: Milyennek képzeled a "szent" embert? Nem provokálni akarlak, komolyan kérdezem.

midnightcoder2 2022.01.16. 08:00:51

@Almandin: Egy fenét tûnne fel. Egyrészt, ezek a nyilvántartási rendszerek csak pár száz éve léteznek, másrészt csak a fejlett országokban. De még ott sem megkerülhetetlenek. Gondolj csak arra, hogy Nyugat-Európában hány migri él papírok nélkül, vagy ugyanezt az USA-ban a spanyolajkúaknál.

midnightcoder2 2022.01.16. 08:05:51

@látjátok feleim szümtükkel: A vallás szerintem önálló életre kelt népköltészet, vagy fantasy. Csak azt senki sem hiszi el, hogy a Harry Potter tényleg létezik. De anno, aki Pl. a teremtés könyvét írta, szerintem még biztosan tudta hogy mesét ír. És a kora tudománya alapján írta meg: vegytiszta geocentrikus világkép. Tulajdonképpen az elsõ lejegyzett sci-fi. Csak aztán ezt továbbadták, sokan, és már valószínûleg a harmadik továbbadó már nem tette hozzá, hogy de ez mese. Aztán egyszer csak valaki leírta. Aztán sok minden mást is, aztán ebbõl valaki összeollózhatta Mózes bácsi könyveit.

midnightcoder2 2022.01.16. 08:09:39

@látjátok feleim szümtükkel: Amúgy ugyanezt megcsinálta a nép másokkal is: lásd Arthur király legendája, Robin Hood legendája, vagy a mi igazságos Mátyás királyunk. És ezekben is sokan hittek/hisznek a mai napig. Aztán valószínûleg egy olyan nagy könyvben mint az Ószövetség vagy az Újszövetség, egy rakás valós alap is van - ahogy valóban élt Mátyás király, és ahogy valóban volt Robin Hood illetve Arthur király mögött is jó eséllyel volt történelmi figura, csak nem feltétlenül úgy történtek a dolgok ahogy az le volt írva.

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.16. 09:06:26

@midnightcoder2: Írod: "A vallás szerintem önálló életre kelt népköltészet, vagy fantasy."

Nem mindegy szerintem, hogy valaki vallásos, vagy hívő. A Bibliában szó sincs semmiféle vallásosságról, végig a HITRŐL van szó benne, kezdve az elejétől, a Teremtés könyvétől.

Aki csak úgy "belenevelkedik" egy szokásrendszerbe, megismeri a történeteket, végzi az előírt cselekvéseket, és közben "érez valamit" - az tarthatja magát vallásosnak. Aki eközben nem "érez" semmit, az a történeteken se fog gondolkozni, és a tevékenységeket se végzi.

Ellenben akivel "történik is valami", megtapasztal olyasmit, amire észérvekkel, tudományos módon nincs magyarázat, az, ha egy kicsit odateszi magát utána, akkor képes lesz szintet lépni, és vallásos emberből HÍVŐ emberré lenni.

eßemfaßom meg áll 2022.01.16. 09:27:15

Tehát fél évezreddel később beleirtak egy szereplőt a mesébe.

eßemfaßom meg áll 2022.01.16. 09:31:17

@poszt "A Nikodémus evangéliuma című, negyedik századi" vs. @link a oposztban: "Nikodémus evangéliuma: apokrif irat az 5. századból."

eßemfaßom meg áll 2022.01.16. 09:33:44

@steery: Engem az érdekelne igazán, hogy a hétfejű sárkány merre bujkál.

eßemfaßom meg áll 2022.01.16. 09:43:22

@Mira Viso: "Aki csak úgy "belenevelkedik" egy szokásrendszerbe, megismeri a történeteket," Ezt a HIT dolgot úgy lehetne tisztába tenni, hogy veszel egy halom embert aki úgy nö fel, hogy soha nem hallott istenről, soha nem hallott a bibliáról, soha nem hozta nekik a mikulás az ajándékot és jézuska nem váltotta meg a nyomorult életét hogy a túlvilágban boldogan éljen örökké a halála után de egyébként biztonságban élnek (vagyis nincs kényszer, hogy kitaláljanak valami fiktív felsőbb hatalmat a saját szerencsétlen életük megmagyarázására) és mégis elkezdenek hinni a felsőbb hatalomban akinek meg kell felelniük hogy a haláluk után örökké éljenek és ehhez kezdik az életüket igazitani akkor esetleg van benne valami. Addig viszont a "hit" nem más mint neveltetés.

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.16. 10:09:40

@eßemfaßom meg áll: Ezt írod: "Tehát fél évezreddel később beleirtak egy szereplőt a mesébe."

Nem egészen. Az akkori emberek képzetteb része már Jézus idejében is tudott írni, olvasni. Voltak történetíróik, akik már Jézus idejében vagy azt jegyezték le, amit maguk láttak a saját szemükkel, vagy azt, amit hiteles szemtanúk közöltek.

Csak az nem volt megoldott, hogy az információhordozó anyag, amire a saját, és az első kézből szerzett információkat feljegyezték, az kibírjon 2-3000 évet úgy, hogy közben nem porlad szét.

Ilyen információhordozó anyag azóta se létezik. Mégse vonjuk kétségbe, hogy például Szent István királyunk valóban létezett, és nem csak valami őrült szerzetes találta ki mesehősnek :)

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.16. 10:19:34

@eßemfaßom meg áll: Írod: "Engem az érdekelne igazán, hogy a hétfejű sárkány merre bujkál."

Keresd a Jelenések könyvében :)
Onnan kerülhetett át a népi hiedelemvilágba és a gyermekmesékbe, amely mesék a keletkezésük idején még egyáltalán nem a gyermekeknek szóltak, hanem a felnőtteknek :)

"Ekkor láttam, hogy egy fenevad száll föl a tengerből, melynek hét feje és tíz szarva volt, és szarvain tíz királyi korona, fejein pedig a káromlás nevei." (Jel 13:1)

Mira Viso · https://miraviso.blog.hu/ 2022.01.16. 10:25:25

@eßemfaßom meg áll: Írod: "Addig viszont a "hit" nem más mint neveltetés."

Nem.

A vallás van a neveltetésből. A szokásrendszerbe lehet a vallás előírásainak a követésével belenőni. A hit az a SAJÁT természetfeletti tapasztalatból következik.

Ennek a természetfelettinek a megtapasztalása MINDEN ember számára adott lehetőség. Mégis kevesen tudják ezt megélni, mert a Világ ricsaja elvonja a figyelmüket.

Az arányok kb. olyanok, mintha beülnél két baromi nagy hangfal közé, és teljes hangerőn hallgatnál valamit (ez a Világ hangereje) miközben valaki észrevétlenül mögéd állna, és a füledbe suttogna valamit (ez a Szentlélek hangereje).

steery 2022.01.16. 11:25:09

@Almandin: Mai nyilvántartási rendszer? A világ nagy részén nincs olyan, illetve rendkívül könnyű kijátszani. Valószínű, hogy ahogy megjelentek a személyigazolványok, útlevelek és a fényképezés, kamerázás, úgy húzódott vissza a fickó az egyre elmaradottabb vidékekre. Valószínűleg egy afrikai, ázsiai vagy dél-amerikai vidéki keresztény közösségben, talán egy misszióban vagy kolostorban húzza meg magát és időnként (20-25 évente) lelép egy másik helyre, hogy ne tűnjön fel, hogy nem öregszik. Ha 100 évvel később visszatér ugyanoda, már senki sem fogja felismerni. Így 2-3-4 hely közt nyugodtan ingázhat. Ha hajat és szakállat növeszt-fest, kámzsát, kapucnit visel, az utcai kamerák felvételein sem ismerni fel.
Ennek kapcsán megemlíteném azokat az indián varázslókat, akikről Carlos Castaneda könyveiben lehet olvasni, hogy egyszer találkozott az egyikükkel. Ezek a fickók már évezredek óta itt élnek, valamikor régen halhatatlanná tették magukat és azóta Mexikó területén bujkálnak. A mágikus képességeikkel képesek alakot és nemet váltani, mert volt rá idejük bőven, hogy kitalálják, hogy kell csinálni. Castanedát kiverte tőlük a frász, amikor ezzel szembesült, mert ezek még furább arcok, mint a sima, halandó varázslók.
És persze tibetből, meg indiából is vannak mindenféle mendemondák olyan jógikról, varázslókról, akik lehet, hogy halhatatlanok vagy csak nagyon sokáig élnek.
Amennyiben ezt lehetséges fizikailag megcsinálni, több ilyen csoport is lehet, akik különböző helyeken bujkálnak a Földön, különböző idők (évezredek?) óta. És fontos lenne, hogy sose bukjanak le, mert ha nyilvánosságra kerülne a halhatatlanság módszere, az gyorsan bedöntené a világunkat, hisz már így is óriási a túlnépesedés okozta kár.

eßemfaßom meg áll 2022.01.16. 13:10:55

@Mira Viso: "Csak az nem volt megoldott, hogy az információhordozó anyag, amire a saját, és az első kézből szerzett információkat feljegyezték, az kibírjon 2-3000 évet úgy, hogy közben nem porlad szét." Dehogynem. Ezért vannak irásos emlékeink már az ókori Egyiptomból is.

"Mégse vonjuk kétségbe, hogy például Szent István királyunk valóban létezett, és nem csak valami őrült szerzetes találta ki mesehősnek :)" Ha Szent Istvánról az első írásos emlék egy db fél évezreddel később leírt sztori lenne és minden utána következő történet erre a sztorira épülne, minimum kérdőjelessé válna, hogy létezett-e.

eßemfaßom meg áll 2022.01.16. 13:13:06

@Mira Viso: Nem az volt a kérdés, hogy melyik mesébe irták le először.

eßemfaßom meg áll 2022.01.16. 13:21:18

@Mira Viso: "A hit az a SAJÁT természetfeletti tapasztalatból következik." Nem akarom magamat ismételni, de amig nem folytattad le azt a tesztet amit fentebb írtam addig ez a kijelentés minimum igazolatlan.

trev 2022.01.16. 14:00:15

@TanBá: "Hozzáteszem a ZombiJézuska és JahveZsidóSátánIsten hitnél az ateizmus sem értelmesebb."

Egyiket sem érted, van ilyen.

trev 2022.01.16. 14:01:42

@TanNé: " IGe egyébként az ateizmust buktatta meg"

LOL, ezek szerint annak a féleszűnek már rajongói is vannak? :-D

trev 2022.01.16. 14:03:12

@Mira Viso: "Vagyis te vagy, kispajtás, az Iván Gábor IGe is, meg a TanBá nick is, meg a TanNé nick is?"

:-D Akkor örüljünk, ez a jobbik eset.

Almandin 2022.01.16. 18:48:37

@steery: Hihetetlen jókat szórakozom rajtad időnként, ember. Jót nevettem most is.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.17. 21:34:49

@Mira Viso:

Előszőr is olyannak, aki nem csinál a szájából segget még a saját apja uradalmának gyarapítása érdekében sem. Olyannak, aki nem a maga érdekében fogatja a köpönyeget, sőt egyáltalán nem forgat köpönyeget. Olyannak, aki a természetből nem akar kiaszakadni, és magát a természet elemi részének érzi.
Egyébként meg ezek a mondások is az emberi természet megfigyeléséből eredő esszenciák. Pont úgy, mint a vallások. Tekintettel arra, hogy minden emberi agy más, minden ember másként látja és értelmezi a világ jelentéseit. Ez így rendjén is van, a gond akkor kezdődik, amikor más jogát elvitatja attól, hogy saját nézete alapján értelmezzen. Így jut el addig, hogy más ember létjogosultságát is megkérdőjelezze. Példája ennek a keresztények inkviziciója. Gondolom szrinted sem lehet szent az, aki mások életére tör azok eltérő életszemlélete miatt. Persze itt jön a többség-kisebbség témája, és az akaratérvényesítési erőszak kérdése.

Egyébként meg mi az a szent? Érdemes elolvasni errő a Wikit, de érdemes utána elgondolkodni az olvasott fogalmakon is.

Nekem nincs szent ember, csak tisztességesen élő ember. Remélem arra nem vagy kíváncsi mit értek tisztességen.
süti beállítások módosítása