Ő szúrta le Jézust, mégis szentté avatták

Longinus volt az a római katona, rangját tekintve centurio, aki lándzsáját a Golgotán Jézus mellkasába döfte. A Nikodémus evangéliuma című, negyedik századi apokrif iratban (Pilátus cselekedetei) szerepel név szerint is az a katona, aki a keresztre feszítést vezette és lándzsája hegyét Jézus oldalába szúrta. Ő volt a lepecsételt Szent Sír őrségének a parancsnoka is.

 

Neki és katonáinak a feladata volt a rend fenntartása a jeruzsálemi Templomban, a nyilvános helyek felügyelete és az elítélt bűnözők megfeszítése. A Megváltó kivégzése közben is a Longinus által vezényelt különítmény őrködött a Golgota környékén, a Szent Kereszt lábánál.

longinus.jpg

Longinus és katonái tanúi voltak az Úr földi élete utolsó perceinek. A centurio megtérésének fontos pillanata lehetett, amikor közvetlenül Jézus halála után nagy jelek és csodák történtek: megrendült a föld, meghasadtak a kövek, megnyíltak a sírok és sok szent teste feltámadt. Amikor Longinus látta, hogyan halt meg Jézus, és milyen jelek kísérték, megvallotta istenségét: "Ez valóban Isten Fia volt!"

Longinus valószínűleg jelen volt Jézus megkorbácsolásánál, de nem vett részt kigúnyolásában. A keresztút alatt kifejezte együttérzését a keresztet hordozó Jézussal, és utasította katonáit, hogy találjanak egy zsidó férfit, aki segít, hogy enyhítse a halálra ítélt szenvedéseit. Ez a férfi volt Cirenei Simon.

Egyes középkori nyugati táblaképeken Szent Longinust jobb kezében lándzsával, bal kezének ujjával pedig saját szemére mutatva ábrázolják arra utalva, hogy Longinus beteg szemét a lándzsáról rácseppenő vér és víz gyógyította meg.

A négy kanonizált evangélium nem említi név szerint Longinust, mint aki a halott Jézus mellkasát a lándzsájával átszúrja, nevét a Nikodémus evangéliuma című apokrif iratban olvashatjuk. A Rabula-kódex 586-ból származó egyik miniatúráján is olvasható Longinus neve. (Kép fentebb.)

Az ortodox és a nyugati kereszténységnek különbözőek a hagyományai Szent Longinussal kapcsolatban, de abban megegyeznek, hogy Longinus, miután a zsidó főpapok hamis tanúvallomásra akarták rávenni a Szent Sírnál történtekkel kapcsolatban, két társával kilépett a római seregből és elhagyta Júdeát. Az apostolok megkeresztelték, majd szülőföldjére, Kappadókiába költözött és prédikátor lett. A zsidó papok panaszt tettek ellene Tiberius császárnál, mire az elrendelte Longinus és két társa felkutatását és kivégzését. Mivel Longinust a hitéért üldözték és végezték ki, vértanúként tiszteljük őt.

Szent Longinus emléknapját a római katolikusok március 15-én, az ortodox egyházak október 29-én ünneplik. (Neve még az 1936-ban kiadott magyar nyelvű Imádságos és énekeskönyvben is szerepel, ám az interneten keresve már nehéz hiteles forrást találni.)

 Kép forrása itt.

További források magyar nyelven itt, itt, és itt,  orosz nyelven pedig itt és itt érhetők el.