Hogyan tiltsuk be az Orosz Ortodox Egyházat?

Katolikusok jelentgettek fel ortodox hívőket Ukrajnában, mire egy kisvárosban egyetlen tollvonással betiltották az ortodox templomban a szertartásokat.

Ami kicsiben egyszer már sikerült, miért ne sikerülhetne nagyban is? Elég hozzá annyi, hogy okosan kell az ortodox keresztények ellen uszítani a Vatikán fennhatósága alá tartozó római katolikusokat és görögkatolikusokat.

A vallás szabad gyakorlásához való jogot, mint alapvető emberi jogot meg ugyan ki nem szarja le mostanában Ukrajnában? Szartak ott már le ennél sokkal alapvetőbb emberi jogokat is. 

 

chat.jpg

(Kirill pátriárka és Ferenc pápa videóbeszélgetése 2022 március 16-án. Az eszmecseréről készült felvételnek sem a rögzített videó változatát, sem a szöveges leiratát nem osztotta meg egyik fél sem. Ennek vélhetően az az oka, hogy ami elhangzott a két vallási vezető között, annak a tartalmát egyik fél sem tudta a saját narratívájába előnyösen beilleszteni. Kép: pravoslavie.ru)

Hogyan próbálnak Ukrajnában az Orosz Ortodox Egyházhoz tartozó hívőkből egyetlen tollvonással üldözött keresztényeket csinálni? (A keresztre feszítős, majd élve elégetős és a haláltusáról készített felvételeket a netre kiposztolós történetekre most nem térnék ki.)

Ezt a 16 ezres lélekszámú ukrán kisváros, Horodok ortodox keresztényeinek a példája szemlélteti. Horodok városában ugyanis egészen egyszerűen betiltották az ortodox hit gyakorlását.

Erről még egy szabályos, géppel írt határozat is született. "A Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza tevékenységének betiltásáról" szóló helyi rendeletet maga a nagyhatalmú tanácselnök, Volodimir Remenjak írta alá.

A dokumentum szerint az ukrán ortodox egyház tagjai "állam- és ukránellenes tevékenységet folytatnak", "mesterséges konfrontációt keltenek az ukrán nép egyes csoportjai között", valamint "vallási alapon osztják meg az ukrán társadalmat". Ebből következik az, hogy az ukrán társadalomban a Moszkvai Patriarchátus alá tartozó ortodox kereszténység jelenléte nem kívánatos.

A határozat külön is megjegyzi, hogy a döntés meghozatala során figyelembe vették az ukrán görögkatolikus egyház Rechichany faluban élő híveinek a beadványát is. Nevezhetjük ezt feljelentésnek?

Görögkatolikusok jelentgetik fel az ortodox keresztényeket a városi tanácsnál Ukrajnában?

Fentebb már írtam, hogy ami kicsiben egyszer már bevált, az simán beválhat nagyban is.

Egy 16 ezres nyugat-ukrán kisvárosban be lehet tiltani az ortodox hit gyakorlását azért, mert nem tetszett a 400 lelket számláló szomszéd faluban élő görögkatolikusoknak.

Lehet, hogy akár egy egész országban is be lehetne tiltani az ortodox hit gyakorlását, mondjuk az államellenes jellegére hivatkozva? Vagy azért, mert az ortodox hit az egész országban nem tetszik az ott élő római katolikusoknak és görögkatolikusoknak?

Mi lenne, ha a nagyszerű részeredményeken felbuzdulva az egész világon megpróbálnánk betiltani az ortodox hit gyakorlását? Mondjuk arra hivatkozva, hogy amit művelnek, az az egész emberiség elleni bűntettnek számít? És egyébként se tetszik se a római katolikusoknak, se a görögkatolikusoknak.

Vannak erre utaló próbálkozások. 

chat2.jpg(Horodok város tanácsának határozata az ortodox hit gyakorlásának a betiltásáról. Kép: Риа Катюша)

A határozat magyar nyelvű nyersfordítása a következő (nem tudok és nem is akarok megtanulni ukránul):

Ukrajna
Horodok városi tanácsa
Lviv régió
2022. február 28

 

RENDELET

A Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza tevékenységének a tilalmáról a Lviv-vidéki Horodok városi tanács területén

Figyelembe véve az orosz megszállók tudatos és nyílt spekulációját, amelyet polgáraink vallási meggyőződésével kapcsolatban folytatnak, különös tekintettel a Kirill moszkvai pátriárkának alárendelt ukrán ortodox egyház tevékenységére, amit az ukrán nép egyes csoportjainak mesterséges szembeállítása és az ukrán társadalom vallási alapon történő kettészakadása érdekében végzett, és arra, hogy a Moszkvai Patriarchátus alá tartozó Ukrán Ortodox Egyház (УПЦ) tevékenysége nyíltan állam- és ukránellenes jellegű,

az ukrán nép érdekeinek védelmében, figyelembe véve az Ukrán Görögkatolikus Egyház Rechychany faluban élő gyülekezetének egyhangú tiltakozását,

Ukrajnának "A hadiállapot jogi rendszeréről" szóló törvényével összhangban, Ukrajna "Helyi önkormányzati törvénye" 42. cikkének 4. része, 59. cikke alapján:

1. Megtiltom a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyházának tevékenységét Horodok város közigazgatási területén, mivel ez veszélyezteti Ukrajna nemzetbiztonságát.

2. Fenntartom a jogot a jelen rendelet végrehajtásának ellenőrzésére.

 

Volodimir Remenjak
polgármester