Párducember jöhet, Istenember mehet

Semmi baj nem lesz, ha felveszed ezt a menő pólót, egyébként is kik ezek, hogy megítéljenek téged - gondolta a pap, és magára öltötte a fenevad képmását. Ez a pap egészen biztosan nem ismeri a Jelenések könyvéből az alábbi sorokat:

 

"A fenevad, amelyet láttam, hasonló volt a párduchoz, a lábai mint a medve lábai, a szája mint az oroszlán szája, és a sárkány neki adta erejét, trónját és nagy hatalmát. Az egész föld csodálkozva követte a fenevadat. Imádták a sárkányt, aki hatalmat adott a fenevadnak, és imádták a fenevadat, és így szóltak: "Ki hasonló a fenevadhoz, és ki harcolhatna vele?" (Jelenések 13:2-5)

 

A sárkány, akitől a fenevad ereje származik, ez a sárkány nem mellesleg maga a sátán. A sárkány végső legyőzője pedig Jézus Krisztus. Nem mindegy, hogy egy keresztény melyik szuperhőst választja.

 

polo_12.jpg

 

Egy bizonyos Hodász atya pár napja egy sötét, állati erőket reklámozó pólóban adott nagyinterjút az ország legolvasottabb hírportáljának. Nem tetszett, szóvá tettem, és meg is kaptam a fősodortól eltérő véleményemért a következőket:

1. Nem szabad ítélkezni.
2. A külső nem számít, a belső a lényeg.
3. Ez "csak egy" póló, nincs jelentősége.

 

hodasz3.jpg

 

Mire én ultima ratioként feltettem a költői kérdést:

Nézd meg a képet, amit mutatok! Mind a kettő csak egy póló. Melyiket választanád? Melyiket választanád, ha keresztényként adnál nagyinterjút egy országos hírportálnak? Melyiket választanád, ha papi minőségedben adnál exkluzív interjút egy hírportálnak?

Választ persze nem kaptam.

Nem is kellett, mert képes vagyok olyan szinten belehelyezkedni más emberek érzelemvilágába, hogy meg tudom tippelni, mik lennének a ki nem mondott válaszok.

A ki nem mondott válasz ez esetben szerintem ez lett volna:

A Párducemberes pólót választanám, nem a Jézus képével díszített pólót. Azért a Párducemberes pólót választanám, mert a Párducember képmását menő hordani, az Istenember képmását meg ciki viselni. Ki hasonló a fenevadhoz, és ki harcolhatna vele? Miféle szuperhős az, aki direkt hagyja, hogy kinyírják?

 

parduc_vs_isten_3.jpg

 

Visszatérve a kommentekben megfogalmazott "intésekhez":

1. Nem szabad ítélkezni

Ítélkezni nem szabad, ám az ítélkezés szót a megítélés szóval összemosni szintén nem szabad. Ha nem lenne kötelességünk a saját gondolkozásunk és viselkedésünk megítélése, akkor hogyan vennénk észre a bűneinket? Ha nem ítélnénk meg a másik ember viselkedését, akkor hogyan tudnánk őt meginteni a helytelen viselkedése miatt? Hogy világos legyen a különbség, itt egy példa:

"Ítélkezésem szerint ez a kenyér már szikkadt."
"Megítélésem szerint ez a kenyér már szikkadt."

2. A külső nem számít, a belső a lényeg

Nem igaz. A gondolataink a szavainkban, a tetteinkben és a mulasztásainkban is megnyilvánulnak. A külső megnyilvánulásainkkal mutatjuk meg, hogy mi van a gondolatainkban. Van úgy, hogy a helytelen gondolatainkat, esetleg a helytelen szavainkat is leplezni próbáljuk az azokkal ellentétes cselekedeteinkkel. Ezt a viselkedést nevezzük képmutatásnak: bort iszunk, de vizet prédikálunk.

Az is előfordul, hogy a sötét gondolatainkat nem merjük, vagy nem akarjuk nyíltan tudatni a környezetünkkel és a világgal, esetleg titkolnánk azokat, de képtelenek vagyunk erre, mivel a sötét gondolatok már annyira leuralták a lelkünket, hogy közel állunk hozzá, hogy elveszítsük felettük a kontrollt. Ilyenkor üzenünk rejtett, kétértelmű, látszólag kimagyarázható szimbólumokkal a világnak.

3. Ez "csak egy" póló, nincs jelentősége

A kígyó is valami hasonlót mondott, amikor rávette az első emberpárt arra, hogy szembe menjenek Isten akaratával: "Ó, hiszen ez csak egy alma, dehogy is haltok meg, ha beleharaptok, tele van vitaminokkal! Isten nem szeret titeket, azt akarja, hogy betegek legyetek, azért tiltott el az almaevéstől! De majd én vigyázok rátok!" (Ter 3:1-5)

Te melyik pólót választanád?
Te melyik oldalhoz szeretnél tartozni?

 

polo_1_3.jpg