Hogyan néznek ki az angyalok?

Pufók puttók, barátságos, szőke hajú, szárnyas emberek vagy rettenetes, négyarcú, nyolcszemű szörnyek?

 

Izajás próféta látomása szerint a szeráfok az Úr trónja körül állnak és énekkel dicsőítik Őt: "Szent, szent, szent a Seregek Ura, betölti az egész földet dicsősége!" Izajás látomásában a szeráfoknak három pár szárnyuk volt: két szárnyukkal az arcukat fedték el, kettővel a lábukat fedték be, kettővel pedig lebegtek. (Izajás 6:1-2)

Láttam az Urat, amint magas és kiemelkedő trónuson ült, és ruhájának uszálya betöltötte a templomot. Szeráfok álltak mellette; hat-hat szárnya volt mindegyiknek: kettővel befödték arcukat, kettővel befödték lábukat, és kettővel repültek.

Ez itt például három szeráf, akik nem fedték be az arcukat:

 

serafimy.jpg
(Kép: tayniymir.com)

A kerubok a Biblia leírása szerint kissé másként néznek ki.

Ezékiel próféta látomásában a keruboknak egyenként négy szárnyuk és egyenként négy, különböző formájú arcuk volt, a négyből két szárnyuk alatt pedig emberi kezek. A látomásban négy kerub vette körbe az Úr dicsőséges, minden irányban mozduló trónját úgy, hogy a lábaiknál egy-egy ragyogó kerék volt látható: amikor a kerubok szárnyaikkal felemelkedtek, a kerekek és a trón is emelkedett, amikor vízszintesen mozdultak, velük mozdult az Úr trónja is a négy, izzó kerékkel. (Ezékiel 10)

"A kerubokon pedig emberi kézhez hasonló valami jelent meg szárnyaik alatt. És íme, azt láttam, hogy négy kerék van a kerubok mellett; az egyik kerék az egyik kerub mellett, s a másik kerék a másik kerub mellett; a kerekek pedig olyannak látszottak, mint a ragyogó tarziskő. (...) Az egész testük, nyakuk, kezük, szárnyaik és az íveik – a négy kerék pereme – tele voltak szemekkel. Hallottam, amint ezeket a kerekeket forgóknak nevezte. Mindegyiknek négy arca volt: első arca kerubarc, második arca emberi arc, a harmadik oroszlánarc, és a negyedik sasarc. (...) S amikor a kerubok mentek, mellettük haladtak egyszersmind a kerekek is, és amikor a kerubok felemelték szárnyaikat, hogy felemelkedjenek a földről, a kerekek sem maradtak vissza, hanem azok is mellettük voltak."

Ezékiel arról a lényről, aki a házában felkereste, és arra a helyszínre vitte, ahol a fentebb leírtakat látta ezt írta: (Ezékiel 8:2)

"És íme, egy emberhez hasonló alakot láttam. Attól, ami derekának látszott, lefelé tűz volt, és a derekától fölfelé olyan volt, mint a fény; olyannak látszott, mint a fénylő érc. Ő kinyújtotta azt, ami kéznek látszott, és megragadott engem fejem egyik hajfürtjénél fogva. A lélek felemelt engem a föld és az ég közé, és isteni látomásban elvitt Jeruzsálembe"

A Teremtés könyve is említi a kerubokat: "Amikor kiűzte az embert, az Éden kertjétől keletre kerubokat és villogó lángpallost állított, hogy őrizzék az élet fájához vezető utat." (Ter 3:24)

Találtam egy nagyszerű, 39 képből álló diasort, amelynek a képei részben megválaszolhatják a címben feltett kérdést, a képsorok alatt pedig a Kerub-ének hallható a Valaam Monostor szerzetesi kórusának az előadásában.

 

 

Az ortodox liturgiában a Kerub-ének a Nagy Bemenet alatt hangzik el. A Nagy Bemenet a felajánlást jelképezi: azt a felajánlást, ami magának Jézus Krisztusnak, az Egyház Fejének és vele együtt Egyházának a felajánlása.

A Kerub-ének szövege a következő:

"Kik a kerubokat rejtelmesen ábrázoljuk, és az Életetadó Háromságnak a háromszorszent éneket zengjük, tegyünk most félre minden földi gondot, hogy a mindenek Királyát fogadhassuk, Akit láthatatlanul körülvesznek az angyali rendek. Alliluia."

A szöveg egyházi orosz nyelven, ha esetleg kedved lenne követni, hogy mit énekel a Valaam Monostor kórusa :

И́же херуви́мы та́йно образу́юще
образу́юще
та́йно образу́юще
и Животворя́щей Тро́ице Трисвяту́ю пе́снь припева́юще
и Животворя́щей Тро́ице Трисвяту́ю пе́снь припева́юще
Трисвяту́ю пе́снь припева́юще
вся́кое ны́не
ны́не жите́йское отложи́м попече́ние
отложи́м, отложи́м попече́ние.
Я́ко да Царя́ все́х поды́мем
Я́ко да Царя́ все́х поды́мем
а́нгельскими неви́димо дориноси́ма чи́нми.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.

(A Kerub-ének magyar fordításának forrása: Hilarion volokolamszki metropolita: Katekizmus 2019. Kairosz kiadó)

A jövő héten további posztokkal készülök az angyalok és az ördögök világáról!